نوشته های علی رسولی

اینجا نوشتن و فکر کردن را می آموزم

نوشته های علی رسولی

اینجا نوشتن و فکر کردن را می آموزم

طبقه بندی موضوعی

یک استعاره مفهومی برای کل نگری

يكشنبه, ۷ خرداد ۱۳۹۶، ۰۹:۴۱ ب.ظ
ما در تحلیل ها، تصمیم گیری ها و انجام بسیاری از کارهایمان در زندگی یا کسب و کار، دو رویکرد مختلف می توانیم داشته باشیم:
1- رویکرد مبتنی بر تجزیه و تحلیل
2- رویکرد مبتنی بر کل نگری
رویکرد دوم با تفکر سیستمی سازگارتر است و باعث می شود ما کارهایمان را با صرف منابع (زمان، هزینه و تلاش) کمتری به انجام برسانیم.
این کارها می تواند شامل برنامه ریزی برای آینده خودمان، نوشتن یک کتاب، توسعه و تولید یک محصول، یا طراحی سیستم فروش یک شرکت باشد. برای اینکه بتوانیم دو رویکرد فوق را بصورت شفاف تر و ملموس تری مقایسه کنیم، بهتر است از یک استعاره مفهومی استفاده کنیم. یک استعاره مفهومی مفید و کاربردی برای این منظور می تواند طراحی کردن (نقاشی کردن) باشد.
فرض کنید می خواهیم یک گل یا چهره یک نفر را طراحی کنیم. همانطور که گفتیم، برای آغاز و به انجام رساندن این کار دو رویکرد مختلف می توانیم داشته باشیم:

رویکرد اول: تجزیه
در این رویکرد، اجزای مختلف گل را در نظر میگیریم و از یک گوشه شروع می کنیم به طراحی کردن اجزا و روندی مانند روند زیر را طی می کنیم:


مشکل این شیوه در طراحی اینست که ممکن است ما به هر دلیلی نتوانیم یک یا چند تا از اجزای گل را مشابه گل واقعی رسم کنیم و طرح نهایی مان متناسب و زیبا نشود. ممکن است هر یک از اجزا را بخوبی رسم کنیم، اما قرار گرفتن آن ها در کنار یکدیگر یک طرح موزون و متناسب ایجاد نکند. از طرف دیگر ما در هر مرحله یکی از اجزای گل را به طرح اضافه می کنیم و ریسک اینکه جزء جدید، بصورت مطلوب ما نباشد یا با اجزایی که قبلا کشیده ام ناهمگون شود تا انتهای طراحی با ما همراه است. از طرف دیگر می دانیم که با پیشرفت طراحی، هزینه بروز خطاها و اعمال تغییرات بصورت نمایی افزایش می یابد.
 در این رویکرد، باید چندین بار این گل را طراحی کنیم تا بالاخره طراحی کردن آن را یاد بگیریم، در واقع یادگیری کل این فرآیند زمان و هزینه بسیاری از ما می گیرد.
 مشکل دیگر اینجاست که در این رویکرد، تجربیات و آموخته های ما قابل تکرار در موارد دیگر نیست. یعنی از تجربیات طراحی این گل نمی توانیم در طراحی چهره یک انسان نیز استفاده کنیم و احتمالا حتی در طراحی یک گل دیگر با شمایل و اجزایی متفاوت نیز دچار مشکل شویم.

رویکرد دوم: کل نگری
در این رویکرد، بجای اینکه طرح نهایی را بصورت تکه تکه و تجزیه شده ببینیم، سعی می کنیم در هر مرحله ای از فرآیند طراحی، کل طرح را در نظر داشته باشیم (کل نگری). بعبارت دیگر، مطابق شکل زیر، در ابتدا یک طرح کلی و انتزاعی (بدون جزئیات) رسم می کنیم و در هر مرحله، با نگاه به نقاشی خودمان تصمیم می گیریم که چه خطوط و جزئیاتی را بدان اضافه یا از آن کم کنیم تا جزئیات طرح نهایی بتدریج ظاهر شوند(evolve).


مزیت این رویکرد اینست که ما در هر مرحله، با نگاه به طراحی خودمان، نواقص آن را تکمیل می کنیم و احتمال اینکه در نهایت یک طراحی نامتناسب و ناموزون داشته باشیم کاهش می یابد. بعبارت دیگر، احتمال اینکه در مراحل انتهایی طراحی، خطای ناخواسته ای بروز کند و کل طرح و زحماتمان را بر باد دهد کاهش می یابد.
از طرف دیگر در این رویکرد، تجربیات ما قابل تکرار هستند و می توانیم فرآیند "کشیدن یک طرح مفهومی و انتزاعی و افزودن تدریجی جزئیات به آن" را در طراحی هرچیز دیگری نیز استفاده کنیم و هربار آموخته هایمان از این فرآیند را افزایش دهیم.

با در نظر گرفتن این استعاره مفهومی می توانیم به فعالیت های مختلف خودمان توجه کنیم و ببینیم که کدام رویکرد را در پیش گرفته ایم. بعنوان مثال در نوشتن یک کتاب:
با رویکرد اول: از یک گوشه شروع می کنیم و هر مطلب مرتبطی که به ذهنمان می رسد را به نوشته هایمان اضافه می کنیم تا بتدریج کل متن کتاب نوشته شود.
با رویکرد دوم: عنوان و موضوع کلی کتاب را مشخص می کنیم. سپس عناوین اصلی و کلمات کلیدی را می نویسیم. بتدریج جزئیات بیشتری درباره هر یک از عناوین اصلی و کلمات کلیدی جمع آوری می کنیم. در هر مرحله از این فرآیند، نگاهی نیز به کل چارچوب کتاب داریم.

پینوشت: در نوشته "عمارت وینچستر و زندگی ما" مصداقی از این استعاره را در ساخت یک خانه و همچنین برنامه ریزی برای زندگی خودمان بررسی کردیم.
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۰۳/۰۷

نظرات  (۴)

۰۸ خرداد ۹۶ ، ۰۱:۱۰ محمدرضا زمانی
علی. استعاره‌تو دوست داشتم.
داشتم به کارهای دیگه تو زندگی و اهدافم تعمیم میدادم این نگاه رو. به ذهنم رسید میشه اینطور گفت که ما گاهی باید از مرحله تجزیه و تحلیل به نگرش جامع برسیم؟ یا نیازی نیست و از ابتدا میشه کل نگر بود؟
محمدرضای عزیز خیلی ممنون که متن رو خوندی و نظرت رو برام نوشتی.
اگر نگرش دوم رو که مبتنی بر کل نگری و تفکر سیستمی است اتخاذ کنیم، باید از همان ابتدا کل را در نظر بگیریم، اما بصورت انتزاعی و مفهومی. و با گذشت زمان شروع به تکمیل جزئیات کنیم.
کلا سیستم های پیچیده اینطور رشد می کنند. همه ما ابتدا یک سلول بودیم، یک سلول بدون دست و پا و غیره. یک طرح کلی و انتزاعی و بدون جزئیات. با رشد این سلول، بتدریج اجزا و جزئیات سیستم ظهور می یابند.
البته همونطور که در متمم هم خواندیم، کل نگری با تجزیه و تحلیل در تضاد نیست و بلکه مکمل آن است. ما در تجزیه و تحلیل هر چیزی باید همواره نیم نگاهی هم به کل داشته باشیم.
بعنوان مثال اگر می خواهیم تغییری در بخشی از زندگی مان انجام دهیم، باید ببینیم اثر آن تغییر در کل زندگی مان چگونه است. و روش درست تر اینست که کل زندگی مان را در نظر بگیریم (کار، خانواده، اطرافیان، تحصیلات و ...) و بعد تصمیم بگیریم که چه تغییری در کدام بخش آن باید انجام دهیم.
از سبک نوشتار و مثال هایی که برای تفهیم موضوع زدی، لذت بردم. برات آرزوی موفقیت بیش از پیش دارم.
منظور از تکرارپذیری تجربیات در رویکرد کل نگری، در واقع تقویت مهارت داشتن دید جامع و شکست کار، برای استفاده در آینده، هستش؟ درسته؟
دو مورد ایراد نگارشی هم توی متنت وجود داشت که خوبه که تصحیحش کنی:
سطر سوم: "بهینه تر" لغت درستی از نظر مفهومی نیست و می توان آن را با "بهینه" یا "بهتر"، بسته به کاربرد، جایگزین کرد.
سطر چهارم از انتها: "اطلاعاتی جزئی تری" با "اطلاعات ..." جایگزین شود.
موفق باشی
سعید عزیز خیلی ممنون که از توجه و دقتی که داری.
درسته، منظور از تکرارپذیری تجربیات، تقویت مهارت ما در انجام دادن کارها با جامع نگری و کمترین خطا و اشتباه است. در رویکرد تجزیه، ما شروع می کنیم به توسعه یا بهبود یکی از اجزا و بعد می بینیم که جزء دیگری دچار مشکل شد و به همین صورت، مشکل از جزئی به جزء دیگر منتقل می شود که باعث اتلاف منابعمان می شود. در کل نگری، این مشکلات کمتر بروز می کنند چون در هر مرحله ای حواسمان به بهبود کل است.
پینوشت: اشتباهاتی که گفتی رو تصحیح کردم.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی